Dünya

Dünya kuru meyve sektörünün aktörleri Londra’da bir araya geldi

Kuruyemiş konusunda dünya çapında en yüksek danışma platformu olan Uluslararası Kuruyemiş ve Kuruyemiş Konseyi (INC), bu yıl 40’ıncı kez 22-24 Mayıs tarihlerinde Londra’da gerçekleştirilecek.

Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyve Kurulu’nun (INC) Türkiye Büyükelçisi Ahmet Bilge Göksan, INC Kongresi’nin kuru meyve sektörüyle ilgili tek uluslararası etkinlik olduğunu vurgulayarak, AYB’nin katılarak ülkemizi ve sektörümüzü temsil ettiğini söyledi. INC Kongreleri yıllardır.

“Türkiye, fındık, incir, kayısı ve üzüm gibi birçok üründe dünyanın ana üretim merkezidir. Dünya çapında 150’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. INC Kongresi, bu yıl 60 farklı ülkeden kuru ve kabuklu meyve sektörünün önde gelen 1.300 ismini Londra’da üç gün boyunca bir araya getirecek. Birleşik Krallık, 75.000 tonluk iç tüketimi ile dünyanın en büyük 15. fındık tüketicisidir. En çok tüketilen kuruyemişler ise; kaju (%30), badem (%26), ceviz (%15), fındık (%13) ve antep fıstığı (%6). Son 10 yılda fındık tüketimi yılda yüzde 5 arttı. Kuru meyve tüketiminde 92 bin 600 ton ile dünyanın sekizinci tüketici ülkesi konumunda. Almanya’dan sonra en çok ihracat yaptığımız ikinci pazar. İngiltere’ye yılda 154 milyon dolarlık kuru meyve ihraç ediyoruz. Ayrıca tüm kurutulmuş meyve endüstrisinden elde edilen ürünlerin verim varsayımları, arzı, talebi ve ticaretine ilişkin en son istatistikleri de inceleyeceğiz.”

Ana gündem sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğidir.

Başkan Göksan, “Türkiye’nin organik ürün ihracatının yüzde 75’ini gerçekleştiren Ege İhracatçı Birlikleri olarak ülkemizdeki ihracatçı birlikleri nezdinde sürdürülebilirlik konusunda öncüyüz. INC Kongresi’ndeki Sürdürülebilirlik Semineri’nde, Cambridge Üniversitesi gibi dünyanın en değerli üniversitelerinden akademisyenlerin katılımıyla sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi tartışılacak ve orman zenginliğini artırmaya yönelik yeni INC Sürdürülebilirlik Projesi tanıtılacak. Beslenme Araştırmaları Semineri’nde, tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte dünyada yükselen trendlerden biri haline gelen kuru meyvelerin sağlığa faydaları ele alınacak. Aynı zamanda Financial Times gibi dünya basınından birçok üst düzey ismin katılımıyla genç yetenekleri belirlemenin değeri üzerinde durulacak. İnovasyon Ödülü ve Sürdürülebilirlik kategorilerindeki ödüller de bölüm liderlerine takdim edilecek.” söz konusu.

Uluslararası Kuruyemiş ve Kuruyemiş Konseyi’ne (INC); Ege’nin Lideri Mehmet Ali Işık başkanlığında gerçekleştirilecek kongreye A.Ş. Türkiye Büyükelçisi Ahmet Bilge Göksan, A.Ş. Mütevelli Heyeti Üyesi Osman Öz, TİM Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yürütme Kurulu üyeleri katılacak. Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu