Haber

Rus uzman: Erdoğan’ın ‘küresel girişiminin’ başarısı Türk diplomasisi için bir zafer olabilir

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘Geçen hafta Gazze’de’ küresel bir girişim ‘ başlama niyetini açıkladı. Türk liderin bu girişim kapsamında çeşitli dünya ve bölge liderleriyle bir dizi toplantı yapması bekleniyor.

Erdoğan’a göre Batı, Ankara’nın Filistin-İsrail anlaşmazlığının çözümüne yönelik arabuluculuk çabalarına herhangi bir yardımda bulunmaktan kaçınıyor.

Rus siyaset bilimci Kirill Semenov, Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi üyesiSputnik’e yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın bu girişiminin verimli olabilmesi için etkili mekanizmaların devreye girmesi gerektiğini söyledi.

Semyonov, “ Erdoğan’ın başlattığı girişim elbette güzel ve pratik sonuçlar doğurabilir. Ancak bu noktada şu ana kadar İsrail’i Gazze’yi bombalamayı durdurmaya zorlayabilecek etkili bir baskı aracının bulunmadığını da unutmamak gerekiyor. Elbette Erdoğan’ın etkili cumhurbaşkanlarıyla teması değerli. Hatta Tel Aviv’e baskı uygulayabilecek bir grup ülkenin ortaya çıkması da mümkün. Bu durumda Ankara’nın çabalarının ana sonuçlarından birinin sadece mevcut durumu belirten açıklamalar değil, aynı zamanda bu mekanizmaları oluşturmaya yönelik bazı mekanizmalar veya hareketler olduğunu anlamak önemlidir.“dedi.

Hangi etkin mekanizmaların söz konusu olduğu sorusuna Rus uzman şu yanıtı verdi:

“Etkili mekanizmalar çok farklı olabilir. Somut duruma ve konjonktüre bağlıdır. “Benim görüşüme göre, İsrail’e yönelik kolektif yaptırımlar, silah tedarikine yönelik yaptırımlar veya bu ülkeye belirli malların teslimi için belirli altyapıların kullanımına yönelik yaptırımlar gibi çok etkili bir araç olabilir.”

Semenov, Batılı cumhurbaşkanlarını Gazze’deki durum konusunda ikna etme olanağına dair şüphelerini dile getirerek, Erdoğan’ın Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın olağanüstü ortak zirvesine katılan birçok ülkenin desteğini alabileceğini öngörerek şunları söyledi:

“Erdoğan’ın ‘küresel açılım’ çerçevesinde Batılı ülkelerin liderlerini ikna etmesi ve onların desteğini alması son derece zor olacak. Bana göre asıl odak bölge ülkeleri ve İslam dünyası olacak. Mesela İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği’nin Riyad’daki Ortak Zirvesi’nde pek çok şey söylendi, hatta yazıldı. “Eğer Ankara, bir dizi Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı ülkesinin desteğiyle, Erdoğan’ın ‘küresel açılımı’ çerçevesinde yürüttüğü temaslarla, Tel Aviv’in eylemlerini de etkileyerek planlarını gerçeğe dönüştürmeyi başarabilirse, bu gerçekleşecektir. Türk diplomasisi için koşulsuz bir zafer olacaktır.”

acigol-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu