Ekonomi

Merkezin enflasyon tahminine göre hesaplandı! Yeni yılda en düşük emekli maaşı 11 bin lirayı, asgari ücret ise 17 bin lirayı aşacak.

Asgari ücret ve emekli maaşı artışı için geri sayım başladı. Milyonların maaşlarının artmasında enflasyon kritik önem taşıyor. Merkez Bankası Piyasa Katılımcı Anketi yıl sonu enflasyon tahminine refah payının da eklenmesiyle her iki grupta da yüzde 50 civarında artış bekleniyor. Yüzde 50’lik artışın gerçekleşmesi halinde yeni yılda taban fiyat 17 bin lirayı, asgari emekli maaşı ise 11 bin lirayı aşacak.

EMEKLİLERİ GÜZEL BİR ARTIŞ BEKLİYOR

Temmuz ayında emeklilere yapılan yüzde 25’lik zam asıl maaş üzerinden yapıldı. Yani seçim öncesinde 7.500 TL’ye çıkarılan asgari emekli maaşı temmuz ayında da sabit kaldı. Bu durum emeklilerin tepkisini çekince, çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus 5 bin lira ikramiye veren hükümet, yeni yılda güzel bir zam yapmayı planlıyor.

4 AYLIK ENFLASYON YÜZDE 29,41

Emeklilik ve asgari ücret artışlarında enflasyon belirleyici olacak. Temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarını kapsayan 4 aylık enflasyon yüzde 29,41 oldu. SSK ve BAĞ-KUR emeklileri zaten yüzde 29,41 zam garantisi verdi. Ancak kasım ve aralık enflasyonunun açıklanmasıyla 6 aylık enflasyon belli olacak ve milyonların maaş artışı kesinleşecek.

REFAH PAYLARINDA ARTIŞ BEKLENİYOR

Bugün açıklanan Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları anketinde yıl sonu enflasyon iddiası yüzde 68,01’den yüzde 67,23’e düştü. Bu orana göre 6 aylık enflasyon yüzde 39-40 arasında olacak. Ancak emeklileri ve çalışanları enflasyona maruz bırakmayacağını her fırsatta vurgulayan hükümetin, refah payını da artırması bekleniyor.

ASGARİ FİYAT VE EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Sosyal yardım payının da eklenmesiyle asgari ücret ve emeklilere yönelik artışın yüzde 50’ye ulaşması bekleniyor. 2024 yılında her iki kümede de yüzde 50’lik artışla maaşlarda önemli bir artış yaşanacak. Buna göre en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı 7 bin 500 liradan 11 bin 250 liraya çıkacak. Taban fiyatı 11 bin 402 liradan 17 bin 103 liraya çıkacak. Asgari fiyat 11 bin 402 liradan 17 bin 103 liraya çıkacak.

karkamis-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu