Ekonomi

Küresel piyasalarda gözler Fed’de

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika faizini beklenenden daha uzun süre sabit tutabileceği yönündeki fiyatlamaların güçlenmesiyle karışık bir seyir izlerken, bugün gözler Fed’in faiz kararı ve Fed Başkanı’nın yapacağı açıklamalarda. Toplantının ardından Jerome Powell.

ABD’de açıklanan makroekonomik veriler piyasaların yönü üzerinde etkili olmaya devam ediyor.

Buna göre ABD’de JOLTS açık iş sayısı Aralık 2023’te beklentileri aşarak 9 milyon 26 bine ulaşırken, Conference Board tarafından açıklanan Tüketici Güven Endeksi Ocak ayında aylık 6,8 puan artarak Aralık 2021’den bu yana en yüksek seviyesi olan 114,8’e ulaştı. en yüksek seviyesine yükseldi.

Analistler, ABD’de ülke ekonomisinin atılan şahin adımlara rağmen beklendiği gibi yavaşlamadığını, bu durumun para piyasalarında fiyatlamalarda faiz indirimlerinin başlayacağı ay ile ilgili iddiaları ertelediğine dikkat çekti.

Yılın başında ilk faiz indiriminin Mart ayında yapılması ihtimalinin yüzde 85 olduğunu tahmin edildiğini hatırlatan analistler, buna rağmen açıklanan makroekonomik bilgiler ve Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmeleriyle bu faiz indiriminin bu yönde olacağını ifade etti. Fiyatlar yüzde 88 olasılıkla Mayıs ayına taşındı.

Fed’in bugün politika faizini sabit tutacağının kesin olduğunu kaydeden analistler, para politikası metni ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarından alınacak sinyallerin varlık fiyatlarındaki oynaklığı artırabileceğini belirtti.

Analistler, ülkede bugün açıklanacak ADP özel sektör istihdam verilerinin de önemine dikkat çekerek, beklenmedik gerçekleşmelerin fiyatlamayı etkileyebileceğini belirtti.

Piyasalarda yoğun bilanço cirosu da yakından takip edilirken, dün piyasaların kapanmasının ardından şirketin mali sonuçlarını açıklayan Microsoft ve Google’ın ana şirketi Alphabet’in gelirleri geçen yılın son çeyreğinde artış gösterdi. Bugün Boeing’in şirketin mali sonuçlarını açıklaması bekleniyor.

Fed’in para politikası kararları öncesinde tahvil piyasalarında alım eğilimi devam ederken, üst üste üçüncü gününde de düşüş eğilimini sürdüren ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,01 seviyesinde istikrar kazandı.

Altının ons fiyatı şu anda yüzde 0,1 düşüşle 2.033 dolardan, Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,3 düşüşle 82,2 dolardan işlem görüyor.

Dün New York Borsası’nda Nasdaq endeksi ve S&P 500 endeksi yüzde 0,76, S&P 500 endeksi yüzde 0,06 düşerken, Dow Jones endeksi yüzde 0,35 artışla rekor kırdı. ABD’de endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında alım eğilimi ön plana çıkarken, Almanya’da bugün açıklanacak enflasyon verileri yatırımcıların ilgi odağı oldu.

Analistler, bölge genelinde enflasyon baskılarının devam ettiğine dikkat çekerek, bugün Almanya’da açıklanacak bilgilerin Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gelecekte atacağı adımların fiyatlamalarını etkileyebileceğini bildirdi.

Dün açıklanan verilere göre, Euro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2023 yılı dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre sabit kalırken, Almanya’da GSYİH geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,3 daraldı. önceki çeyreğe kıyasla.

Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,44, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,18, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 1,29 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,48 arttı. Avrupa’da endeks vadeli kontratları yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Japonya hariç Asya’da piyasalar satış odaklı bir seyir izlerken, Japonya Merkez Bankası (BoJ) bugün açıklanan toplantı tutanaklarında ilk kez faiz artırımlarının yakında başlayabileceğinin sinyalini verdi.

Çin’de açıklanan makroekonomik veriler, ülkede imalat sanayinin hala daralmaya devam ettiğini ve risk iştahını azalttığını gösterirken, mali sonuçlarını açıklayan Samsung Electronics’in kârı üst üste dördüncü çeyrekte de düşüşünü sürdürdü.

Japonya’da bugün açıklanan bilgilere göre Aralık ayında perakende satışlar yüzde 2,1 oranında artarak beklentilerin oldukça gerisinde kalırken, sanayi üretimi ise tahminleri karşılayarak yıllık yüzde 0,7 geriledi.

Çin’de imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) 49,2’ye, hizmet sektörü PMI ise 50,7’ye yükseldi.

Kapanışa doğru Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,2, Çin’de Şangay bileşik endeksi yüzde 0,8 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,3 düştü.

Yurt içinde alım yönlü seyrini dün üst üste beşinci işlem gününe taşıyan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,03 değer artışıyla 8.474,30 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dün günü yatay olarak 30,3504 seviyesinde tamamladıktan sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 30,3640 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde dış ticaret dengesi, Fed’in faiz kararı ve Powell’ın yurt dışı açıklamaları, Almanya’da enflasyon ve ABD’de ADP özel sektör istihdamı başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini, teknik açıdan bakıldığında ise önümüzdeki dönemde önümüzdeki dönemdeki gelişmelerin yaşanacağını ifade etti. BIST 100 endeksi takip edilecek. 8.530 ve 8.570 seviyelerinin direnç, 8.400 ve 8.250 puanlarının ise destek noktası olduğunu kaydetti.

Bugün piyasalarda takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, Aralık dış ticaret açığı

10.00 İngiltere, Ocak ayı konut fiyat endeksi

10.00 Almanya, Aralık ayı perakende satışları

11,55 Almanya, Ocak ayı işsizlik oranı

16.00 Almanya, Ocak TÜFE

16.15 ABD, Ocak ADP özel sektör istihdamı

22.00 ABD, Fed’in faiz kararı

22.30 Fed Başkanı Powell’ın konuşması

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu