Teknoloji

Akkuyu NGS’de Tam Ölçekli Simülasyon Merkezi Devreye Alındı

Akkuyu NGS’de Tam Ölçekli Simülasyon Merkezi Devreye Alındı

Simülatör, Türkiye’nin ilk nükleer santralinin tüm operasyonel senaryolarının hayata geçirilmesi ve güç ünitelerinde görev yapacak çalışanlara uygulamalı eğitim verilmesi amacıyla tasarlandı.

 

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Santrali (NGP) bölgesinde kurulmuştur.   Tam Ölçekli Simülatörün (TÖS) açılış töreni Eğitim ve Tatbikat Merkezi’nin yeni binasında gerçekleştirildi. Tören AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Toplantıya, Enerji ve Konvansiyonel Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra, simülatörün temini, teslimatı ve devreye alınmasından sorumlu NGS Rusatom Servis firmasının temsilcileri ile simülatör hakkında uygulamalı eğitim alacak bazı Akkuyu NGS mühendisleri de katıldı.

Törende AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS İnşaat İşleri Müdürü Sergey Butckikh, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Konvansiyonel Kaynaklar Bakanlığı temsilcisine tam ölçekli simülatörün ticari olarak devreye alınmasına ilişkin sertifikayı sundu. Simülatörün açılışı görevlilerin kurdeleyi kesmesiyle gerçekleşti.

Törende konuşan AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NPP İnşaat İşleri Müdürü Sergey Butckikh şunları söyledi: “Bir nükleer santralin güvenli ve istikrarlı bir şekilde işletilmesi için önemli bir kural, işletme personelinin beceri ve yeterlilikleridir. Tam ölçekli bir simülasyon merkezinin devreye alınması sayesinde, Operatörlerimiz santrali gerçek bir nükleer santral gibi işletebilecek.” Operasyonunun tüm olası senaryolarını mümkün olduğunca yakın koşullar altında deneyimleyecekler. 29 Ekim tarihinde tüm devreye alma süreçlerinin tamamlanmasının ardından AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdür Anastasia Zoteeva, tam ölçekli simülatörün ticari işletmeye alınması için sipariş imzaladı ve bu tarih itibarıyla “Simülatör resmi olarak çalışmaya hazır.”

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Altyapı Geliştirme Dairesi Başkanı Salih Sarı, Tam Ölçekli Simülatörün geliştirilmesi, kurulumu ve devreye alınmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, şunları söyledi: Nükleer santralin yüksek bilgi ve beceriye sahip olmasının yanı sıra yüksek güvenlik ve kalite kültürüne de sahip olması gerekiyor.” Gereklidir. Bu merkez, santralde çalışacak operatör ve mühendislerin gerekli yetkinlikleri kazanmalarına büyük katkı sağlayacak. “Tam ölçekli simülatörün Akkuyu santralinde uzun yıllar hizmet vereceğini biliyoruz. On binlerce Türk mühendis ve operatör burada eğitim alacak” dedi.

Tam Ölçekli Simülatör, Akkuyu NGS reaktör güç kaynağı ve kontrol sistemlerinin dijital ikizi olan bir yazılım ve donanım kompleksini içerir. Bu kompleks, bir nükleer santralin tüm çalışma modlarının gerçek zamanlı simülasyonunu sağlayan karmaşık bir matematiksel model kullanır. Tüm ekipmanları ve kontrol panelleri Akkuyu NGS güç ünitesi yönetim panelinde yer alan ekipmanlarla aynı olan simülatörün monitörlerinde görüntülenen bilgiler, gerçek gerçeğe benzer form ve değerlerde operatöre yansıtılmaktadır. NPP güç ünitesi.

Güç ünitesi operasyonunun tüm senaryolarının uygulanması ve santral çalışanlarının niteliklerinin geliştirilmesini amaçlayan simülatörde eğitim alan çalışanların, sertifika sınavını geçmeleri ve T.C. Nükleer Düzenleme Kurumundan lisans alınması gibi diğer aşamaları tamamlamaları gerekecek. Türkiye (NDK) Akkuyu NGS’de çalışmaya başlamadan önce.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

savsatajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu